20 септември 2008 г.

Десет години от беатификацията - Белене 20 септември 2008

На 20 септември представители от цялата Николополска епархия се събраха в Белене, за да отбележат закриването на юбилейната година, посветена на десетгодишнината от беатификацията на Блажения Евгени Босилков.
В 10,30 ч. в читалищния салон срещата бе открита от монс. Петко Христов, епископ на Никополска епархия, който подчерта, че е дълбоко разочарован от липсата на беленчани на това събитие, изнесено в светска среда, защото се е предполагало, че интересът от обществеността ще е по-голям, но за жалост такъв липсва. Белене се гордее повече с атомната централа, вместо с родения тук Блажен Евгени Босилков.

Доклад на Страхил Каваленов припомни живота, делото и заслугите на Блажен Евгени Босилков, които трябва да са винаги пример за нас и за идващите поколения, за да я има Църквата.

Шествие, водено от енорийския свещеник на Белене отец Корадо Газбаро, прекоси града и стигна до светилището - църквата "Рождение на Блажена Дева Мария".
В храма, по време на литургията, монс. Петко обяви важна новина за цялата епархия - получен е документ от Светия престол, с който Блажен Евгени Босилков се обявява за покровител на епархията. Документът е на латински и след превод ще бъде разпространен в двата езикови варианта по всички храмове на епархията.

Още една новина бе обявена по време на това честване. Димитър Ганчев от Българската секция на Радио Ватикана раздаде на енориите новия диск, издаден специално за юбилейната година. Дискът съдържа предавания на Радиото във връзка с беатификацията. Димитър Ганчев заяви, че изданието е със специалната цел гласовете на хората, участвали в тези събития, да не бъдат забравени, хората да не бъдат забравени и да напомним за пореден път на света как се е стигнало до всичко това.

Цялата церемония по беатификацията в базиликата "Св.Петър", аудиенцията на Папа Йоан-Павел II за българските поклонници, интервюта със сестра Габриела Босилкова, с отец Иван Софранов, архим. Гаврил Беловеждов, монс. Купен Михайлов, Евгени Босилков - праплеменник на Блажения, протойерей Стефан Стефанов и реабилитацията на епископ Босилков от Върховния съд на Република България - всичко това можете да намерите в новото издание на българската секция на Радио Ватикана.


4 коментара:

Sylvia Nikolova каза...

Браво Фалмис!
Блаженият Евгений Босилков да те закриля и да е с теб молитвено винаги в родолюбивите ти начинания.
УСПЕХ, приятелко!

Анонимен каза...

Здравейте!
Добре отразявате събитията от всякъде- дори и от Белене, а защо ли остана неотразено едно много важно събитие за нашето село- закриването на училището? Мисля, че не е маловажан факта, че в село училище вече няма, а това никъде не се отбеляза от страниците на Фалмис. Наистина събитието не е радостно, но е от голяма важност. Мисдля, че е добре да се оповести. АС носталгия , защото всеки край е тъжен.

Falmis каза...

Училището бе закрито още през пролетта, така че преболедувах този факт...
Евентуално може да се напише нещо носталгично, но вероятно не е дошъл момента.
За закриването на училището всеки от нас е виновен - при липсата на деца не можем да се надяваме подобна институция да оцелее.

Falmis каза...

Отхвърлих един коментар за децата, училището и сестрите, защото е анонимен. Моля изпращащия го да напише името си и да го пусне пак.

Постоянно повтарям, че ценя личното участие на всички в този блог, а не толерирам анонимните. Целта е да се запознаем, ако не се познаваме, и да дискутираме "лице в лице" проблемите, а не да се крием зад псевдоними.