16 февруари 2009 г.

Аржентина става актуална тема

Малцина знаят, че баба ми по майчина линия е родена в Аржентина. Родители й били емигранти там, но за кратко – успели да се върнат, за разлика от мнозина други, които били принудени да останат там завинаги. Там останали и мои роднини, които досега безуспешно издирвам, защото контактите с тях прекъсват със смъртта на по-възрастните.

Един зов за помощ дойде днес в пощата ми и той има връзка с банатски българи в Аржентина. Марин Добрев от Пазарджик ме моли да му помогна в издирване. Ето и писмото:

Здравейте г-жо Караджова,

Наскоро се запознах с една жена от Аржентина, която издирва роднини в България. Тя се казва Bibian, на 35 г., и е от Cipoletti, Аржентина. Нейният дядо George Vasilcin/Георги Василчин/, които е роден в България през 1905г. е емигрирал през 1921 г. в Аржентина. Той е имал 5 деца в Аржентина и едно момче, което е останало в България. Има и няколко снимки, от които разбрах, че са от банатските българи в България по тяхното облекло.
От Вашия блог разбрах, че сте от тази общност и вероятно ще можете да ми помогнете или пък да ме насочите как да го направя, за което предварително Ви благодаря.”


Доста въпроси породи това писмо и чакаме още данни, за да можем да издирим останалите тук от рода.
Който може да помогне, нека се обади. Този жест на търсене на банатски българи от Аржентина към България е първият, който аз регистрирам. Дано да не е и първият изобщо, а дано не остане и последен. Затова сме длъжни да помогнем на тази млада жена, която търси връзка с рода си.

Продължение по темата. Повече данни, получени от Марин Добрев внесоха малко яснота:

"Дядо и Jorge Vasilcin е роден през 1905г. в Букурещ /така предполага тя/. (JORGE VASILCIN born on September 28, 1905 SON OF MARY AND NICOLAS VASILCIN, in Bucharest, Romania). Той е живял в град, който е опустошен от войната. В Унгария му се ражда син, който е със същото име Jorge /предполагам Хорхе/. Той живее при неин чичо в Унгария и е на около 84 години, но не знае дали е още жив. Дядо й емигрира в Аржентина, когато бил на 23 години. Там му се раждат 5 деца от които най-малкия е нейния баща /на Bibian /. Има снимка със съпругата и децата му от Аржентина."


7 коментара:

Анонимен каза...

Здравей Светлана,
казвам се Антон Ангелов и съм от Плевен. Прочетох писмото на г-н Добрев от Пазарджик, което си публикувала в блога и решех да ти пиша. Незнам доколко ще мога да помогна на г-жата, която се е свързала с г-н Добрев, но когато видях фамилията Василчин сметнах, че е нужно да напиша някой ред по въпроса. Баба ми по майчина линия, която е родена през 1908 г. в с. Драгомирово, община Свищов също е носила това име. Както от майка ми, така и от баба знам, че имаме роднини в Аржентина, с които за съжаление не поддържаме връзки. Може да се окаже просто съвпадение на имената, но все пак съм длъжен да напиша тези редове, както и да дам мои координати за връзка, ако стане нужда.

Антон Ангелов
e-mail: angelov.anton@gmail.com;
тел. 0898 60 67 41

Светлана Караджова каза...

Благодаря Ви, г-н Ангелов,

Очакваме още данни от Bibiana, както и снимки, така че информацията ще стане повече и по-точна. Дано да успеем!

Анонимен каза...

Благодаря Ви за бързата реакция :)
Допълнителната информация и снимките, които публикувахте са много полезни, но може би наистина става въпрос за съвпадение на имената. Макар, че човек никога незнае. Моите прадядо и прабаба по майчина линия са се казвали Матея и Ана Василчин, но децата им (моята баба и братята и сестрите й) са родени, както отбелязах вече в с. Драгомирово, а не в Румъния както е посочила Bibiana. И все пак, може наистина да сме роднини (с Bibiana), ако преположим, че нашите прадядовци или техните родители са от един род (което не е толкова невероятно), но едините от тях са се преселили със семействата си в България, а другите са останали в Унгария.
За съжаление снимките, които семейството ми пази и може да дадът допълнителна информация, се намират в Плевен, а аз живея в София и ще ми отнеме време преди да мога да публикувам някои от тях.
Каквото и да се получи обаче, подобна информация ще ни помогне да разберем повече за историята на нашите семейства, което според мен е доста важно.
Благодаря за съдействието и ще се радвам, ако публикуваш повече данни в блога си за диаспората на банатските българи в Аржентина, а и по други места по света, включително и България :).
В тази връзка, искам да кажа, че създадох група по интереси за банатските българи във www.facebook.bg, която се надявам да спомогне за подобряване на връзките между хората.

Антон Ангелов

Светлана Караджова каза...

За да публикувам повече данни за банатските българи където и да е трябва да има повече хора да помагат.
Иначе сайтът на Дружеството на банатските българи в България е отворен за всякакви истории - родови и т.н. само да има кой да пише.

Анонимен каза...

My name is Tibi Kalapis from bulgarian village Star-Bisnov,Timis county,Romania and I would like to tell you about you're grandfather's first child,boy which was born in Romania.His name was Gjura(Xorxe)Vasilcin which was my father's best friend.He died after 1998 I don't remember exactly which year.The mother of this Goerge was you're grandfather's first wife;her name was Nushka.You're family's nickname in the village was "Bogitz".I could tell you a lot of stories about him because I knew him well.He had 2 daughters:Ana(aprox 60 y)and Marishka(55 y) both are alive and live in Romania.Best wishes

Светлана Караджова каза...

Tibi,

Bibiana mij pisala i zamolla da dam tukje adresa ij da ij pishish - bisil29@hotmail.com:

svetlana.


I would love to have contact with tibi kalapis. if it is possible to publish my email, so he wrote it would be very useful. I met Anne and Mary, but communication is not very good for language
un fuerte abrazo desde Argentina

Анонимен каза...

Bibiana I will write to you as soon as posible.I wanted to ask if you are thinking of coming to Romania or it is not posible for you...I will also try to get some photos of you're family if I can and than I will write you. Tibi Kalapis (p.s. I am 52 y old)