30 юни 2007 г.

Китари сред кристали

Днес от 14 до 17 ч. бях на фестивала „Софийски вечери на авторската песен” или фестивал на поетите с китара, който се провежда благодарение на народно читалище „Николай Хайтов” в София и бе с международно участие, както се оказа - румънско. Това бе втория ден на фестивала и концерта се проведе в музея „Земята и хората”, гостоприемен домакин на множество подобни форуми.
Попаднах там случайно – видях дружеска покана в сайта на Пламен Сивов http://www.orthomatic.net/ , който също щял да участва, и реших да отида да чуя как пее авторът на толкова хубави текстове в проза в православни сайтове (повече за него ще научите като просто пуснете името му в търсачка).
Сякаш експонатите на музея бяха естественото място на музиката на бардовете, защото звученето на китарите, гласовете, камъните, слънцето, нахлуващо щедро над главите ни, силното участие на поети от морските ни градове, създаваха атмосфера на лято, море, вятър в буйно развети коси и за момент като че ли оставаше само да се събуем боси и да подвием крака на пясъка, присядайки край запален огън…
Странно ми се видя, но освен че пеят за любов, улици, чаши с кафе и т.н. ежедневности, доста от поетите пеят и на библейска тема, като в репертоара на дебютанта на този фестивал Пламен Сивов има дори песен за свети Иван Рилски.
Новината този ден бе произведена от гореспоменатия бард, който е много плодовит пишещ, а прави успешно и сайтове – поетите с китара в България вече имат сайт, направен от него, където да могат да обменят информация, да се срещат, да слушат песните си. Сред моите познати и приятели знам поне двама поети с китара, така че се надявам информацията да им бъде полезна. А ако помислим и за всички участващи на младежкия фестивал в Белозем, тогава аудиторията значително се разширява.
Посетете новият сайт на адрес http://poetiskitara.com/ !!! Ще намерите интересни неща.А тази китара на снимката е точно на Пламен Сивов – оказа се най-фотогенична…
Публикуване на коментар