11 август 2008 г.

Принос към виртуалната библиотека

По време на пътуването ми до Стар Бешенов един приятел в Тимишоара свърши огромна работа за католическата църква в България. Ник Марков сканира всички броеве на католическия календар "Св.св. Кирил и Методий", който му бях занесла. Справи се само за четири дни, за което сърдечно му благодаря.


Идеята за дигитализирането на тези календари е на свещеник Петър Кьосов, на когото също изказвам благодарност - сама нямаше да се сетя и да предприема организирането на подобно начинание.

В броевете има липси, но по време на работата на Ник, свещеник Гюка Августинов, който е каноник в катедралата в Тимишоара, забелязал усърдието му и обещал да потърси липсващите броеве както в личната си библиотека, така и из Бешенов, защото помни как навремето дядо му ги е чел и му ги е показвал. Стари броеве на календарите са се разпространявали из селата на българите в Банат, така че много е вероятно нещо да излезе от архивите.


Всички сканирани броеве на календара можете да си изтеглите от блога на Ник http://starbisnov.blogspot.com/, а скоро и от http://www.falmis.org/
Публикуване на коментар