17 август 2008 г.

Кампус в Бърдаре


Когато Пали Велчов покани младежи от Бърдарски геран да участват в лагера, организиран от енорията в Стар Бешенов, много добре знаеше защо го прави. Думите му, че дори и пет деца да участват заедно с техните, те, като се върнат тук, ще бъдат апостоли сред останалите, звучаха малко фантастично на фона на скептицизма и апатията. Обаче се получи точно така, както го предрече – петимата младежи се върнаха от Банат с толкова много идеи и желание за работа, че не мина и седмица и вече започнаха осъществяването на подобно начинание и в Бърдарски геран.

Идеята дойде от Ирина Босилкова, но с активното участие на останалите – Силвия Караджова, Силвия Велчева, Стоян Гюров и Петър Красимиров.

Към тях се присъединиха още Катя Велчева, Борис Йовчев, Петър Банчев, Петьо Тихомиров и Николай Христов.

И така – от утре, 18 август, за една седмица децата на Бърдарски геран и всички гостенчета ще могат да играят, пеят, танцуват, рисуват в читалището, с помощта и под топлите грижи на каките и батковците. Главна част от заниманията ще е разучаването на банатските български танци, за да не изчезне фолклорът ни.

Младежите канят всички деца на възраст от 4 до 18 години всеки ден от 16 ч. да участват в заниманията, за да покажат на всички, че могат да направят нещо полезно, да научат нещо ново, да се запознаят с нови приятели, да прекарат няколко часа в игри и забавления.

Тази година лагера стартира към читалището с активната подкрепа на енорията, а от другото лято кампусът ще е изцяло към енорията, под ръководството на бъдещия енорийски свещеник. Енорията и читалището си подават ръка в името на бъдещето на селото и децата.
Да бием силно камбаната за нашето събуждане:

От утре новините от кампуса ще текат на сайта на Дружеството на банатските българи в България http://www.falmis.org/

2 коментара:

Анонимен каза...

Искам само да направя малка корекция на статията. Не само за една седмица ще се забавляваме а докато има деца. Предполагам, че до началото на месец СЕПТЕМВРИ, а дано и след това да има още дечица.
Ние ще бъдем в читалището и ще ги чакаме.

Falmis каза...

Аз се извинявам, но наистина мислех, че силите ви ще свършат за седмица. Явно съм се лъгала, което много ме радва :-))))
Пожелавам ви само успехи и много усмивки!!!!