3 юли 2007 г.

Изложба в НИМ – неочаквана банатска връзка

Днес бях в Националния исторически музей на откриването на изложбата "Димитър Станчов - дипломат и патриот" и се натъкнах на неочакван експонат. Интересното за банатските българи в тази изложба е едно килимче – това на снимката! То е с герб на България от 1877 г. и надпис, който гласи: „През 1877 година България ще бъде свободна и лъвовете ще получат сила”. Иван Ив. Станчов открива и купува килимчето от антикварен магазин в Париж през 1969 г. По данни от антикваря (арменец) то е донесено във Франция с вещите на бившия румънски крал Михай и е изработено в Румъния или по-точно в Банат. Доказано е, че техниката на изработване е характерната за западнобългарския килимарски център в Чипровци, което навежда на непосредствени връзки с българите в Банат и копнежа им по Родината България.

Иван Станчов направи най-голямото дарение на Националния исторически музей за периода на Третото българско царство - колекцията на дядо му. Дарението обхваща около 300 отделни експоната на стойност близо 200 000 лева.
За днешното събитие можете да прочетете тук http://goodnews.actualno.com/news_110753.html
А ето и повече информация за известния български християнски род Станчови http://www.svishtov.bg/bg/honorary_citizen_28.php
http://www.aba.government.bg/bg/Bd/Archive/Fabrik2002-2/Stanchov.htm
http://www.bbcc.bg/bbcc.php?page=01&lang=bg&more_info=6

Родословието им започва в Берат, днешна Албания, след преселването на Яни Станчов през 1790 г., който се настанява в Свищов и се жени за Ефросина Паница от Арбанаси, също с албански-български корени.

Всъщност, оказа се, че Станчови са католици, а повече по темата ще четете в августовския брой на АБАГАР.

Няма коментари: