10 юли 2007 г.

Банатски българчета печелят награди

Държавната агенция за българите в чужбина учреди през 2001 г. Международен конкурс по изобразително изкуство “България в моите мечти”, който се провежда всяка година и се радва на широка популярност. Съгласно статута на конкурса, право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 г. – първа група; от 11 до 14 г. – втора група; от 15 до 18 г. – трета група. Целта на конкурса е да приобщава най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхранява националната историческа памет и културни традиции.

В последното, седмо издание на конкурса участваха 410 деца и юноши, изпратили 550 рисунки от 21 държави: Австрия, Германия, Швейцария, Великобритания, Испания, Франция, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна, Узбекистан, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сирия, Кувейт и ОАЕ /Дубай/.

В третата възрастова група трите награди тази година са спечелени от банатски българи от Румъния, като са присъдени две първи награди:

Първа награда – Ренато Узун, 18 г., Стар Бешенов
Първа награда – Моника Илиева, 15 г., Прага, Чехия
Втора награда – Андрей Ницъ, 17 г., Стар Бешенов
Трета награда –Бетина Дуръу, 17 г., Стар Бешенов

Откриването на изложбата и награждаването на победителите ще се състои на 19 юли от 11 ч. в Дом на културата „Средец” на ул. Кракра № 2 А

Заповядайте! Добре е да има по-силно банатско българско присъствие в чест на гостите от Банат. Заедно с наградените деца ще дойдат кмета на Бешенов Георги Наков и една от учителките в училището.

Няма коментари: