23 септември 2007 г.

Паметник на Независимостта

Вече и такъв има в София. Дано не се превърне много бързо в незабелязвана част от пейзажа след шумотевицата около него вчера.
От 11 ч. на 22 септември бях на едно събитие в центъра на столицата. Откриваха първия паметник на Независимостта на България. Масивен гранитен блок, поставен между Националната художествена галерия и сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" (бившия партиен дом).
Паметникът е дело на скулптора проф. Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, а средствата за него в размер на 15 хиляди лева са събирани с доброволни дарения по време на събития, организирани от Общонародно сдружение "Мати Болгария" от 2002 до 2007 година, каза председателят на сдружението Петър Константинов. Това прави паметника първият, построен от изцяло анонимни дарители, подчерта Константинов и изобразява стилизиран момент от обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. в Търново от княз Фердинанд. Лентата бе прерязана от кмета на столицата Бойко Борисов, а паметникът бе осветен от Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Няма коментари: