29 ноември 2007 г.

Общоселско събрание в Бърдарски геран на 7 декември

Днес от името на Инициативен комитет за възстановяване на културния живот в Бърдарски геран и Дружеството на банатските българи в България подадохме молба до кмета на село Бърдарски геран за свикване на Общо събрание на читалище „Съединение-1923”. Молбата е придружена с подписите на членове на читалището. Текста ще видите по-долу.

Срещнахме пълна подкрепа от г-жа Цветомила Спасова и веднага бе взето решение да се проведе едновременно Общоселско събрание и Общо събрание на читалището на 7 декември 2007 г. от 18 ч. в салона на читалището.

Молим всички жители на Бърдарски геран, които работят по градовете, при възможност да си дойдат за общоселското събрание в петък, 7 декември. Ще се избира кметски съвет и е желателно присъствието на по-голяма част от жителите на селото, защото общото ни бъдеще е в наши ръце и от нас се очаква да работим като обединим сили за благото на цялата ни общност.
Ето текста на подадената днес молба, която вече е придвижена:


МОЛБА

от

Инициативен комитет за възраждане на културната дейност в Бърдарски геран

и

Дружество на банатските българи в България
тел. 09135/ 360; 0888/ 76-96-21
e-mail: svetlana_karadzhova@abv.bgУважаема госпожо Спасова,

Обръщаме се към Вас като към новоизбран кмет на село Бърдарски геран с молба да съдействате за свикване на Общо отчетно-изборно събрание на читалище „Съединение-1923”. Общо събрание на всички членове не е имало от 1999 г., а сегашният Управителен съвет не желае да свика такова.

Загрижени за състоянието на културния и обществен живот в селото ни и поради апатията, обхванала всички (най-вече настоящия УС), Ви молим като кмет на селото да помогнете на хората, които все още желаят да има развитие в Бърдарски геран, да кипи оживление, да живеем един по-пълноценен живот всички заедно.

Предстои отбелязването на две важни за общността ни събития през следващата година:

1. Възпоменаване на 320 години от разгрома на Чипровското въстание, след което нашите прадеди напускат павликянските селища в Северна България и се отправят към Банат.

2. Честване на 140 години от основаването на село Иваново в Сръбски Банат, населено с банатски българи от Стар Бешенов, а от него са дошли в Бърдарски геран част от нашите предци, което ни задължава да вземем подобаващо участие в този празник.

Молим Ви да обявите дата за Общо събрание до 10 дни от получаване на настоящото писмо, защото предстоящите чествания не търпят отлагане в подготовката на съставите и на програмата за участие.

Надяваме се да ни подкрепите, защото в родното ни село не можем да си позволим да се делим на „ваши” и „наши”, тъй като е заложено на карта общото ни бъдеще. Само всички заедно и загърбвайки личните си пристрастия и омрази можем да възродим културния живот в селото ни, а с това и цялостното подобряване на обществения климат.
Промените са наложителни, проблемите са наболели и не търпят отлагане.

Надяваме се, че ще ни подкрепите!


29 ноември 2007 г.
с. Бърдарски геран
Публикуване на коментар