3 февруари 2008 г.

Фършанги 2008

От години в Бърдаре не е имало толкова веселие на Фършанги. Читалищното настоятелство се постара да ни припомни традициите, а всички, които участваха или само гледаха, си казаха, че догодина ще е още по-шумно и весело.
Маскираните бяха неразпознаваеми, въображението на младежите преливаше в какви ли не персонажи, а готовността за песни и танци не стихваше.

Младите се сетиха да отдадат почит на хората, които през годините разказваха, показваха, свириха и пяха за Фършанги – Мария и Боно Калапиш, преселили се в Бърдарски геран през 1943 г. Сега е жива само баба Мария, която вече е много болна, но признателността на всички ни пролича в уважението, с което децата се отнесоха към възрастната жена, пяха й, изиграха едно хоро пред къщата й, разплакаха я…

Ще оставя снимките да разкажат как протече карнавала в Бърдаре. Можете да си свалите някои от тях от албумите ми в Picasa web като кликнете върху името на албума, изписано в долния ляв ъгъл на полето по-долу, или просто два пъти върху екрана със снимките:


5 коментара:

Анонимен каза...

Браво на всички... ! :)
Страхотни сте...! :)
Много ви се радвам... :)))))
Дани(Враца)

Tanina каза...

Светлана, браво! Ти си истински БУДИТЕЛ! Благодаря ти, че чрез този blog ме връщаш към детството и ме правиш съпричастна на живота на съселяните ми. Село ще го ИМА, щом в него живеят такива интересни и всеотдайни млади хора като теб. Бъди здрава и дерзай!

Анонимен каза...

г-це Караджова, до кога ще си правите лична реклама с вестник "Вестител" и сайта му. Смятам, че там не е най-подходящото място за да рекламирате личният си блог и личните си интервюта. Огледайте се. Наистина сте много кадърна, но настройвате мног хора срещу Вас. Хората в Бяла Слатина имат нужда от хора като Вас, но спрете с личните си рекламки. Иначе ще Ви намразят. Искрено Ви пожелавам успех!

Falmis каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Уважаеми "приятелЮ", за ваше сведение за създаването на вестник "Вестител" работи цял екип от специалисти, повечето от които на доброволни начала. Г-ца Караджова е част от този екип и не виждам нищо лошо да популяризира блога си чрез вестника, както и обратното. Все пак тя "ражда" новините, които се случват в нашата община. И колкото на повече места ги има в интернет пространството, толкова по-добре, така имаме по-голям шанс светът да научи за нас и за това, което правим. Ако имате желание и Вие да предложите нещо, което е убягнало на екипа - добре сте дошъл! Ако ли искате само да правите деструктивна и необоснована критика, по-добре замълчете, с такива "доброжелатели" за съжаление нашата община е препълнена. Все пак, бъдете здрав, ние нямаме лоши чувства към никого!