21 февруари 2008 г.

Нови членове на Дружеството

От юли 2007 г. вече е факт регистрацията на Дружеството на банатските българи в България. Както Ви е известно вече, аз съм негов председател за първите три години. До две седмици ще стартира нашият сайт, където всички ще могат да се регистрират, да се запознават, да общуват, да четат новини от цялата банатска българска общност, както и да пращат такива за случилото се при тях, в техните населени места и малки части от общността.

Искам да поясня един важен въпрос. По принцип всички банатски българи се смятат за принадлежащи към това дружество – поради произход, но за закона членове са само тези, които са подали молба в писмен вид до Управителния съвет и тя е била одобрена. След като е приет новият член, той има права и задължения – както да участва активно в живота на Дружеството, да плаща членски внос, да има право на глас, а също така и да бъде избиран в Управителния съвет или Контролно-ревизионната комисия.
Засега легални членове сме малцина. Затова приканвам всички желаещи да се включат в дейността на Дружеството, което болезнено се нуждае от активното сътрудничество на повече родолюбци, да подадат молба за членство – или като си дойдат по празниците в Бърдарски геран и ме потърсят, или пък да потърсят Даниела Бонова Петкова в Плевен и Даниела Дочева (по баща Августинова) във Враца. Контакти с тях, ако нямате, ще Ви дам след като ми пишете на адрес svetlana.karadzhova@gmail.com .

На 1 март е големият концерт в читалището в Бърдарски геран по случай Деня на самодееца, с който стартира новия творчески сезон на колективите към читалището. Заповядайте на концерта, за да подкрепите с аплодисментите си хората, които вече два месеца отделят от свободното си време, за да репетират и да върнат към нов живот позабравената стара слава на банатския български фолклор.

Тази година читалище „Съединение-1923” навършва 85 години и около 24 май отново ще има празник. Приканвам всички успели банатски българи от Бърдарски геран, които сега живеят по градовете или чужбина, да се сетят за родното читалище и да помогнат кой с каквото може, за да стане тази годишнина един праг към ново начало.
Публикуване на коментар