5 февруари 2008 г.

Пепеляна сряда в Житница

От скоро си пиша с един младеж от Житница. Казва се Иван Кърчев и ме намери сам след една от по-проблемните ми статии във вестник АБАГАР, която се оказа, че му е харесала…
Той в най-близко време ще направи свой блог, където ще помества новини от Житница, но засега ме помоли да публикувам тук нещо, което мисли, че ще е интересно за всички. Идеята да ни покаже как се прави карнавала в родното му село дойде, след като видя как добре се справиха нашите младежи тази година.
А ето и текста:

Пепеляна сряда в Житница

От народните обичаи в Житница най-характерен е денят Куковден – празнува се единствено в Житница. Датата се определя в зависимост от началото на Великденските пости, според католическия календар. Това най-често се пада по средата на месец февруари и е винаги в сряда. На празника преоблечени в стари дрехи или като герои от приказки момци и девойки се бият с кални мацилки.
На един прът или пръчка се завързва парцал, който се потапя в кална локва и се бият най-често жените. Смята се, че като те набие кук ще ти се мътят пилците. Тук е и моментът на езическото вярване за повече деца в къщата.
Ако се замислим повече ще забележим, че Куковден съвпада и в празника Пепеляна сряда. Тук е връзката на езическото с християнското. В църквата свещеникьт поръсва главите на верните с пепел, като знак на покаяние.
Едни от интересните моменти е, когато някоя мома се е скрила от кука. Тогава петрупите(цивилни хора, които вървят с куковете) свалят прозорци или отключват врати, само и само да изкарат момичето и да го набият с мацилката. Празникът е свързан и с началото на пролетта, когато всичко започва отначало. Три вечери преди Куковден се празнува Карнавалът - Кукерски празници ( Заговезни) които са неповторима смесица от езически и християнски традиции. В този обичай участват само мъже, с красиви кукерски маски. Обикалят се къщите, за да се прогонят злите сили. След това всички отиват на центъра където се хващат на кръшни хора.


Няма коментари: