11 февруари 2008 г.

Връзката на банатските българи с Иран

Не се разравяйте из знанията си от университета – не е сигурно каква е била в миналото, но днес беше особено плодотворна. Благодарение на г-н Венцислав Василев, кмет на община Бяла Слатина можах днес да присъствам на едно интересно събитие.
На приема по случай националния празник на Иран, организиран от посолството в престижния столичен хотел Кемпински-Зографски се събрахме доста банатски българи все с цел да привлечем вниманието на посланици на различни държави към Бърдарски геран и към община Бяла Слатина.

Това сме аз и посланикът на Иран г-н Биазар:

Проф. Иван Калчев, родом от Бърдарски геран, издейства покани за г-н Никола Мичев и мен, като представител едновременно и на общинска администрация Бяла Слатина и на Дружеството на банатските българи.
Приемът беше странен, но типичен за културата на страната домакин – само безалкохолни питиета и никакъв алкохол, голям брой жени със забрадки и много разнообразна иранска кухня.
Проведохме ползотворни разговори с полския посланик г-н Анджей Папйеж, който обеща да посети общината и в частност Бърдарски геран за Великден. Останалите разговори засега ще оставим в тайна, пък после ще уведомяваме, като се оформят инициативите.
По някое време дойдоха и двама млади банатски българи – Наталия (внучка на г-н Мичев) и Тони, и така станахме петима, т.е. едно сериозно присъствие.

Публикуване на коментар