28 април 2008 г.

Имаме си хореограф


Запознатите с живота в Бърдаре знаят, че от години през ваканциите идва при нас Маргарита Тошкова, хореограф от Русе и някогашна снаха в селото ни. „Кръвта вода на става”, както казва тя, и макар че не е банатска българка, обича нашето село като родно.
С желание и много любов идва да помага, за да стане танцовия ни състав още по-добър и да печели повече почитатели, разнасяйки славата както на банатския български фолклор, така и на българските народни танци. Защото школата си е школа и който е минал през репетициите и строгостта на Маргарита Тошкова освен, че става танцьор, учи се на дисциплина и усет към народните танци, но и запазва завинаги в сърцето си обичта към фолклора.
Младежите запомнят трудностите и потните дрехи от дългите репетиции, но накрая от цялата тази усилена работа се ражда нещо красиво, а за болката и сълзите си спомнят с усмивка като за спечелена победа и преодоляна слабост.

През цялата ваканция ентусиазираните младежи ще репетират по 6 часа на ден, за да ни покажат на 24 май, когато ще празнуваме 85-годишния юбилей на читалището ни, какво са научили.
Всичко това е възможно благодарение на финансовата подкрепа от страна на г-жа Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, която подсигури хонорара на хореографката и квартирата й по време на пребиваването в селото.

В читалището кипи живот – усилени репетиции за фестивала в Каварна, за юбилея на читалището ни, за събора в Ореш и още, и още… а в почивките порасналите деца играят с топка в двора на читалището, както ще видите от снимките...


2 коментара:

katerina_velcheva каза...

Az igraq v tancoviq sustav i naistina e trudno i izmoritelno.Vupreki tova,nie sme mnogo entusiazirani-iskame da se nau4im na ne6to novo i su6tevremenno da napravim banatskite tanci o6te po-krasivi i specifi4ni.Sigurna sum,4e rezultata 6te bude polojitelen.6te vidite uspeha ni na 24-ti:)))

Анонимен каза...

moga samo da kaja,4e vsi4ki sme N1