3 май 2008 г.

До Трънчовица заради музиката

Днес бяхме на гости на отец Стефан Калапиш в Трънчовица. Целта ни беше да запишем музиката на петте банатски български танца на по-модерна техника, а от години отец Стефан Калапиш е най-добре изпълняващия ги музикант в България. Особено на танца „На мамень”, който нашите младежи наричат „танца на смъртта”, защото е труден както за танцуване, така и за свирене.

Рано сутринта с микробуса на Поля Стоянова потеглихме шестима – Поля, Катерина Велчева, Мирослав Йовчев, Милчо Петров, Рици Йовчева и аз.

Пристигнахме в 8,50 ч. и веднага влезнахме в храма за литургията, която започва в събота в 9 ч. Отец Стефан ни представи на хората, които винаги са много дружелюбни и гостоприемни. После разгледахме енорийската къща и се насочихме към читалището, където ни чакаше Стефан Соколов, секретар на читалището, с когото се познаваме от години, още от април 1998 г. като правихме първата обиколка с „Фалмис”.

След кратка репетиция направихме най-сполучливите досега записи на музиката за танците и уговорихме бъдещите срещи между самодейните колективи на двете читалища. Имаме покана за последната неделя на септември, когато е съборът на Трънчовица. А те пък ще дойдат на юбилея на нашето читалище.

После танците и песните се пренесоха в енорийската къща, както ще видите от снимките.

Разгледахме от високо и Долната махала от върха на баира, където се намира храма, и се разделихме с отец Стефан благодарни за жеста, които направи към нас, да отдели от времето си и да помогне на танцовия състав.

Повече подробности – в снимките:

Няма коментари: