24 октомври 2007 г.

Културно дружество "Иваново-1868"

През 2000 година в Иваново се събират няколко ентусиасти банатски българи и решават да намерят начини, за да опазят банатската българска култура, която е заплашена от асимиалация в многоезична Войводина. Така е основано Културното дружество „Иваново-1868”, през 2001 г. е регистрирано и до този момент има 120 членове. Целите на дружеството са да се съхрани банатската българска култура във Войводина и да се въведе изучаването на българския език в училище, тъй като от 1945 г. той не е изучаван от децата.
За целта дружеството наема хореограф, който два пъти седмично се занимава с децата и сега могат да се похвалят с един чудесен ансамбъл, който освен български фолклор, прекрасно и почти професионално изпълнява и фолклора на всички други националности във Войводина.
С помощта на Министерството на образованието и науката в България дружеството получи учител по български език, който преподава на децата. Като особено постижение за банатските българи е фактът, че за тези няколко години са успели да прокарат часовете по български да се провеждат в училището като свободно избираем предмет. В момента такъв учител е Огнян Цветков, който от четири години работи сред банатските българи и вече има големи успехи с малките си питомци.
Председател на Културното дружество в Иваново сега е Стоян Василчин, а секретар Петър Василчин, който е и председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. Той има три седалища – централното седалище е в Димитровград, един филиал в Босилеград и един в Иваново. Основна задача за Националния съвет на българското малцинство в Сърбия е изучаването на българския език да се въведе в училище като основен предмет за децата с български произход.
Добре уреденият офис, който съвместява дейността и на двете организации, се намира в една от стаите в културния дом в Иваново и е открит през 2006 г. от президента на Република България г-н Георги Първанов.

И аз станах член на дружеството в Иваново - почетен, а не редовен, но важното е да бъдем едно, за да можем да изпълним успешно мисията си за съхраняването на банатската българска култура.



Няма коментари: