23 октомври 2007 г.

Побратимяване

Енорийският празник в Иваново, честван комбинирано с предстоящия Ден на народните будители 1 ноември, бе повод и за едно ново приятелство. Сключен бе договор за побратимяване между община Раковски (България) и община Панчево, в пределите на която се намира Иваново, най-малкото село на общината.
Ансамбъл „Слав Бойкин” от читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Раковски бе красивата рамка, в която бе поднесено това предложение за побратимяване, като ръководителите на читалището бяха главният двигател за цялата инициатива – от началото до края. Александър Алексиев, управител на читалището, и Анета Пендакова организираха с много труд до най-малките подробности пътуването, подготовката на програмата, намирането на даренията за българите в Иваново и Бело блато, осигуряването на средствата за цялата тази инициатива.
Извън сухата деловитост на официалното подписване на договора, връзката между хората от двете населени места придоби по-реални измерения с новите запознанства и приятелства, с общите преживявания за тези два дни, с песните и танците, с дългите разговори за взаимно опознаване, за да установим, че изобщо не сме различни. Имаме еднакви проблеми, еднакви болки и надежди, а бъдещето ни може да бъде и общо, само ако искаме и положим усилия да го изградим заедно.
Концертът, проведен от 19 ч. на 20 октомври в културния дом в Иваново обедини домакини и гости, за да покажем на всички, че танците, песните и музиката могат да градят мостове, по които да преминем и да намерим общото помежду си. Повече за това събитие – в коментарите към снимките в слайдшоуто:

Няма коментари: