8 октомври 2007 г.

Петият студент

Досега представих само четиримата първокурсници в София, но ето, че дойде времето и на петия.
Бях в Търново вчера. По други работи, но използвах да се видя и с момчето от Бешенов, което е първи курс в университета, специалност Български и английски. Казва се Тома Ронков и говори доста добре книжовния език. Спокоен е и казва, че добре се справя. Вероятно колоритът на града, спокойствието, затвореността на университета действат успокояващо. Докато за момчетата и момочетата в София дори само големия град, трафика и пътуването до университетите вече създава объркване.
Понеже Търновският университет е и моят университет и познавам много добре благотворното въздействие на града и прекрасните преподаватели, сигурна съм, че Тома ще се справи отлично. През цялото време на срещата ни му говорех на диалект, а той на мен на книжовен език, почти без да се обърка, което показва както мотивацията му за учене, така също и способността му да разграничава езиците.
В Търново учи още едно момче от Бешенов – Петър Чокани. Той е втори курс археология, но не можахме да се видим, защото беше на работа този ден.

Няма коментари: