14 октомври 2007 г.

На гости в Бяла Слатина

Днес православните почитат света преподобна Параскева Епиватска или както още я наричат – света Петка Търновска, защото мощите й са пренесени от Епиват в Търново през 1238 г. по времето на цар Иван Асен II.
Православният храм в общинския ни център Бяла Слатина (от Бърдарски геран е на 9 км.) днес имаше голям празник – 120 години от освещаването му. По този повод с отец Асен, Михаела и Петя отидохме в ранния следобед да видим нашите приятели – отец Тодор Дудов и Цветан Диковски, теолог, който помага за неделното училище и за ред други неща в църквата.
Цветан е описал подробно историята на храма и можете да научите доста интересни неща, които ни разказа на живо днес, оттук
Похвалиха се с нови придобивки – витражи, дело на художника Васил Габровски; нова чешма в двора и нова икона на света Петка, дело на местния иконограф Марио Беров. Издали са и юбилеен бюлетин, наречен „Светлик”, които дано да се превърне в периодично издание, макар и с неопределена периодика. Високото му качество все пак дава заявка за следващи подобни.

Публикуване на коментар