7 март 2008 г.

Почина Антон Лебанов

Късно разбрах. Едва днес от блога на Ник Марков. Предавам текста от там, защото друго не мога да кажа сега - писах за този човек няколко пъти (текстовете ще намерите в блога), познавах го макар и малко; съжалявам, че не го посетих при последните си ходения в София...
Обикновено едва когато загубим някого, започваме да съжаляваме за пропуснатите възможности да дадем, да обменим, да помогнем...Почина Антон Лебанов

На 3 март 2008 г. почина един от най-уважаваните хора сред общността на банатските българи Антон Лебанов. Той е роден на 14 ноември 1912 г. в с. Винга - Банат. Завършва гимназиално образование през 1921 г. в Пиаристкия лицей на гр. Тимишоара, а висше със специалност право - в Университета на гр. Клуж. През 1929 г. започва адвокатска практика във Винга, както и да се изявява като поет и общественик, а от 1933 г. - като журналист и политически деец на банатските българи.

Лебанов е постоянен автор на вестник “Банатски български гласник", като от 1935 до 1940 г. е заместник, а до 1943 г. - главен редактор на този стожер на второто българското възраждане в Банат.Той е един от вдъхновителите и пряк участник във всички културни и политически начинания на българите в Румъния през 30-те и 40-те години на миналия век.

Антон Лебанов има изключителен принос за освобождаването на 1145 българи от Вардарска Македония, Западните български земи и Войводина, пленени през април 1941 г. от германската армия, които заедно с войниците от различни националности в тогавашна Югославия са затворени във военнопленнически лагер край гр.Тимишоара в Румъния. Той се среща с коменданта на лагера и поставя въпроса за свободата на българите, осъществява връзка с българското правителство и организира изхранването на военнопленниците- българи до изпращането им по родните места.

През 2002 г. Държавната агенция за българите в чужбина награди г-н Лебанов със своя паметен медал „Иван Вазов” за неговата цялостна културна и обществена дейност.


Négvite poeziji za gji nameriti još tuka:
http://www.banaterra.eu/bulgarian/cartibulgara/lebanov.htm

1 коментар:

N. Bonov каза...

Bog da go prosti toz celekj , a toj i bil bash celekj, makar i da ni sam imal cesta da gu poznavam licno , znaija kako ostave za grucete, i toi mnogu. Vecna mu pamekj.