2 март 2008 г.

1 март 2008 г. – Ден на самодееца

Снощи в Бърдарски геран имаше оживление. Читалището гъмжеше като кошер, а усмихнати и пременени в носии деца, младежи и възрастни се радваха на гостите, дошли да ги гледат и слушат от близо и далеч.
От името на община Бяла Слатина ни уважиха с присъствието си заместник-кметовете г-н Георги Узунов и г-н Петър Петров. Поздравителният адрес от името на кмета на общината инж. Венцислав Василев бе отправен към всички самодейци в селото, които с ентусиазъм представят банатския български фолклор. Община Бяла Слатина дари 250 лв. на самодейците от читалище "Съединение-1923" по случай празника, за което сърдечно благодарим.

Осветлението в читалището е много оскъдно и се извинявам за лошото качество на видеото. Ако някой може да помогне за подобряване на материалната база, цялото село ще е признателно, а не само самодейците, защото на тези концерти участват както хората на сцената, така и тези зад кулисите, а и тези в салона, аплодирайки и радвайки се на изпълнителите.Концертът бе открит от г-жа Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство:

„Уважаеми дами и господа,
Особено ми е приятно да открия тържеството тази вечер по случай 1 март - Деня на самодееца.
Това е стартът на творческия сезон за нашите самодейци през тази година, след който ще имат наситена програма с много пътувания и гостувания на различни сцени. Всички станахме свидетели на поредното възраждане на самодейността в селото ни и на ентусиазма на всички, които идваха всяка събота на репетиции, въпреки студа, лошото време, болестите. За да бъдем заедно, да си припомним позабравени песни и танци, да научим нови, да се научат младите от по-възрастните, за да има читалище „Съединение” и занапред.
Благодаря на всички самодейци за всеотдайността и участието и им пожелавам успешна творческа година!
А сега ще видите какво успяха да подготвят за краткото време на подготовка:

2. Конферансие:

Повечето хора в тази зала помнят времето на г-н Петър Велчев и дейността на самодейните колективи по това време. Мнозина са участвали – пели са, танцували са, свирили са… Една част от тези хора сега отново се върнаха на сцената, за да си помогнем всички заедно да преодолеем апатията, бездействието, черногледството, безнадеждността… Върнаха се и доказаха, че наученото не се забравя, че добрата школа е гаранция за успех винаги, че можем, ако искаме и не жалим силите си, за да дадем радост на хората около нас.

За всичко това ще стане дума и по-нататък, а сега ще дадем думата на най-малките, които сега тепърва заучават банатските български песни и танци, защото тези деца са част от бъдещето на самодейността в Бърдарски геран.

Те ще изпълнят песните „Мамину момиче” и „Младу мумиче”3. Конферансие:

Децата откриха концерта, а сега е ред на по-възрастните да ни припомнят старите песни, пяти от бабите и дядовците ни, донесени от Банат още при преселването и запазени до днес благодарение на читалище „Съединие 1923” и на всички хора, които ги помнят, пеят, предават на децата и внуците си.

Хорът ще изпее песните:
„Нема пара”
„Зако одиш на седенка”
„Бъкличето със вину”
„Времето менува”4. Мария Караджова:

От интернет с живота в Бърдарски геран са запознати банатските българи по цял свят. Николай Бонов, който живее в Канада и е гледал хорото ни за Дико Илиев, реши да подари на читалището инструменти за духов оркестър при условие, че има желаещи да се учат да свирят на тях. И такива има.
Благодарим му от сърце и дано младежите ни да оправдаят доверието и да възродят духовата музика в Бърдарски геран.

5. Конферансие:
Децата от Детския дом също се включиха с много желание в репетициите и така стават неразделна част от живота на селото ни. Те ще изпълнят песните:

„Лудо младо”
„На сърце ми лежи”

6. Конферансие:

Танците на банатските българи са особени. Те не притежават вихъра на ръченицата, а са със салонен характер, носещ влиянието на средата, която ги е оформила. Да се насладим за пореден път на

„Калушере”, „Кърлига”,, „На мамень”, „Препичоре” и „Чардаш”7. Конферансие:

Следва песента „Лиляно моме” – в изпълнение на Марияна и Силвия
И „Българска роза” – в изпълнение на Силвия, Вяра и Здравка

8. Конферансие:

Спонтанно се оформи младежка вокална група, която ще ни представи нови песни, заучени от техните приятели от Бешенов. Акомпанимент - Панко Панков9. Конферансие:

Самодейците с по-голям опит в читалищния живот са ни подготвили китка от любими песни. Нека докато ги слушаме или пеем заедно с хористите, да си спомним да тези самодейци, които вече не са сред нас, но са проправили пътя, по които вървим и ние сега, а ще вървят и нашите деца.

Следват песните „Заспали чувства”, „Макар че днес вали” и „Пътнико свиден”10. Конферансие:

Освен да пеем, ние можем и да играем. И то не само банатски български танци. В това ще се убедите, след като видите как танцовият състав пресъздава типичните български хора и ръченици.


11. Конферансие:

Нашият концерт ще завърши с химна на Бърдарски геран – молим всички в залата също да се включат.

„Бърдар-геран”
Цветомила Спасова благодари на всички самодейци за чудесния концерт, а аплодисментите на публиката ясно показаха, че трудът им не е отишъл напразно. Поздрави всички присъстващи с предстоящия национален празник Трети март и изтъкна, че банатските българи са доказали, че могат да оцеляват, където и да идат – в Банат или завръщайки се в България.

След концерта всички самодейци отидоха в ресторанта, където свири на живо нашата музика – Стефан Франев, дядо Стефан, Милчо Петров и Иван Франев. За доброто настроение допринесе и музикантът, който свири на младежката вокална група по време на концерта. Казва се Панко Панков и е от Бяла Слатина.

Веселието продължи до сутринта…
Публикуване на коментар