23 март 2008 г.

Хърватският посланик в Бърдаре

Днес се поздравявахме с „Христос възкръсна!”. Независимо, че за някои това не значи кой знае какво – такава е традицията.
На Великден селото ни прелива от хора. Всички се прибират, за да са при близките си и да се видят с приятели и роднини.

Един важен гост уважи поканата на фондация „Блажени Евгени Босилков” в лицето на проф. Иван Калчев – хърватският посланик в България посети Бърдарски геран, участва на литургията и разгледа забележителностите на селото.

Негово Превъзходителство г-н Дражен Вуков Цолич и съпругата му Деворка Цолич бяха на частно посещение в Бърдарски геран, а гостоприемният домакин бе г-н Никола Мичев.
От името на общинското ръководство присъстваха г-н Георги Узунов, зам.-кмет по бедствия и аварии и г-н Петър Петров, зам.-кмет по икономическите въпроси. Разговорите бяха изключително плодотворни, защото установихме толкова вече съществуващи връзки между България и Хърватия, че новото запознанство само продължава традицията.


В енорията в Бърдарски геран от 2000 г. да 2005 г. работеха монахини от обществото на Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула, с централно седалище Загреб, та връзката ни с Хърватия минаваше през храма.
Днес г-н Дражан Цолич ни разказа как е научил, че известната хърватска пианистка Дора Пеячевич (XIX век) е всъщност българка и потомка на рода на Парчевич от Чипровци. Светът е малък и днешната „разходка” по време на разговора от Бърдаре до Загреб, през Виена и Чипровци за пореден път доказа, че ако има воля за сътрудничество, прегради не съществуват.


Публикуване на коментар