2 март 2008 г.

1 март 2008 г. – Ден на самодееца

Снощи в Бърдарски геран имаше оживление. Читалището гъмжеше като кошер, а усмихнати и пременени в носии деца, младежи и възрастни се радваха на гостите, дошли да ги гледат и слушат от близо и далеч.
От името на община Бяла Слатина ни уважиха с присъствието си заместник-кметовете г-н Георги Узунов и г-н Петър Петров. Поздравителният адрес от името на кмета на общината инж. Венцислав Василев бе отправен към всички самодейци в селото, които с ентусиазъм представят банатския български фолклор. Община Бяла Слатина дари 250 лв. на самодейците от читалище "Съединение-1923" по случай празника, за което сърдечно благодарим.

Осветлението в читалището е много оскъдно и се извинявам за лошото качество на видеото. Ако някой може да помогне за подобряване на материалната база, цялото село ще е признателно, а не само самодейците, защото на тези концерти участват както хората на сцената, така и тези зад кулисите, а и тези в салона, аплодирайки и радвайки се на изпълнителите.



Концертът бе открит от г-жа Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство:

„Уважаеми дами и господа,
Особено ми е приятно да открия тържеството тази вечер по случай 1 март - Деня на самодееца.
Това е стартът на творческия сезон за нашите самодейци през тази година, след който ще имат наситена програма с много пътувания и гостувания на различни сцени. Всички станахме свидетели на поредното възраждане на самодейността в селото ни и на ентусиазма на всички, които идваха всяка събота на репетиции, въпреки студа, лошото време, болестите. За да бъдем заедно, да си припомним позабравени песни и танци, да научим нови, да се научат младите от по-възрастните, за да има читалище „Съединение” и занапред.
Благодаря на всички самодейци за всеотдайността и участието и им пожелавам успешна творческа година!
А сега ще видите какво успяха да подготвят за краткото време на подготовка:

2. Конферансие:

Повечето хора в тази зала помнят времето на г-н Петър Велчев и дейността на самодейните колективи по това време. Мнозина са участвали – пели са, танцували са, свирили са… Една част от тези хора сега отново се върнаха на сцената, за да си помогнем всички заедно да преодолеем апатията, бездействието, черногледството, безнадеждността… Върнаха се и доказаха, че наученото не се забравя, че добрата школа е гаранция за успех винаги, че можем, ако искаме и не жалим силите си, за да дадем радост на хората около нас.

За всичко това ще стане дума и по-нататък, а сега ще дадем думата на най-малките, които сега тепърва заучават банатските български песни и танци, защото тези деца са част от бъдещето на самодейността в Бърдарски геран.

Те ще изпълнят песните „Мамину момиче” и „Младу мумиче”



3. Конферансие:

Децата откриха концерта, а сега е ред на по-възрастните да ни припомнят старите песни, пяти от бабите и дядовците ни, донесени от Банат още при преселването и запазени до днес благодарение на читалище „Съединие 1923” и на всички хора, които ги помнят, пеят, предават на децата и внуците си.

Хорът ще изпее песните:
„Нема пара”
„Зако одиш на седенка”
„Бъкличето със вину”
„Времето менува”



4. Мария Караджова:

От интернет с живота в Бърдарски геран са запознати банатските българи по цял свят. Николай Бонов, който живее в Канада и е гледал хорото ни за Дико Илиев, реши да подари на читалището инструменти за духов оркестър при условие, че има желаещи да се учат да свирят на тях. И такива има.
Благодарим му от сърце и дано младежите ни да оправдаят доверието и да възродят духовата музика в Бърдарски геран.

5. Конферансие:
Децата от Детския дом също се включиха с много желание в репетициите и така стават неразделна част от живота на селото ни. Те ще изпълнят песните:

„Лудо младо”
„На сърце ми лежи”

6. Конферансие:

Танците на банатските българи са особени. Те не притежават вихъра на ръченицата, а са със салонен характер, носещ влиянието на средата, която ги е оформила. Да се насладим за пореден път на

„Калушере”, „Кърлига”,, „На мамень”, „Препичоре” и „Чардаш”







7. Конферансие:

Следва песента „Лиляно моме” – в изпълнение на Марияна и Силвия
И „Българска роза” – в изпълнение на Силвия, Вяра и Здравка

8. Конферансие:

Спонтанно се оформи младежка вокална група, която ще ни представи нови песни, заучени от техните приятели от Бешенов. Акомпанимент - Панко Панков



9. Конферансие:

Самодейците с по-голям опит в читалищния живот са ни подготвили китка от любими песни. Нека докато ги слушаме или пеем заедно с хористите, да си спомним да тези самодейци, които вече не са сред нас, но са проправили пътя, по които вървим и ние сега, а ще вървят и нашите деца.

Следват песните „Заспали чувства”, „Макар че днес вали” и „Пътнико свиден”



10. Конферансие:

Освен да пеем, ние можем и да играем. И то не само банатски български танци. В това ще се убедите, след като видите как танцовият състав пресъздава типичните български хора и ръченици.










11. Конферансие:

Нашият концерт ще завърши с химна на Бърдарски геран – молим всички в залата също да се включат.

„Бърдар-геран”




Цветомила Спасова благодари на всички самодейци за чудесния концерт, а аплодисментите на публиката ясно показаха, че трудът им не е отишъл напразно. Поздрави всички присъстващи с предстоящия национален празник Трети март и изтъкна, че банатските българи са доказали, че могат да оцеляват, където и да идат – в Банат или завръщайки се в България.

След концерта всички самодейци отидоха в ресторанта, където свири на живо нашата музика – Стефан Франев, дядо Стефан, Милчо Петров и Иван Франев. За доброто настроение допринесе и музикантът, който свири на младежката вокална група по време на концерта. Казва се Панко Панков и е от Бяла Слатина.

Веселието продължи до сутринта…

11 коментара:

katja каза...

Bravo na organizatorite.Bravo na samodeicite.Koncerta be chudesen.1-vi mart-istinski praznik.Pozdravlenia za nachinanieto i uspeh zanapred.

Анонимен каза...

Светлана, цяла нощ, освен нашата музика, имаше и един друг музикант, който изнесе основно и цялата веселба. Защо не споменаваш за него? Ако не беше той нямаше да ни е толкова весело. Мисля, че човекът заслужава благодарност.

Falmis каза...

Защото не му знам името... Кой е той? Като ми го кажете и ще напиша и за него нещо...

Анонимен каза...

Ами ние също не му знаем името, но можеше поне да го споменеш или да го питаш как се казва. Най- малко организаторите трябва да го знаят. Смятам, че трябва да сме справедливи. Това , че не е баначанин не го омаловажава като човек и не прави приноса му за тържеството по- малък.

Falmis каза...

Права си за справедливостта, а сега си кажи имената и откъде си, че това Нети нищо не ми говори. Ако си толкова ревностен читател на този блог трябва да си наясно, че мразя анонимните коментари... Това че си лепвате по някой псевдоним нищо не означава - ако не ми е известен, не означава, че не сте анонимни.
Не може да изискваш от някого нещо, а сам да не го изпълняваш, нали? Особено пък като имаш претенции за имената на разни хора...

Анонимен каза...

Здравейте госпожице Караджова,понеже знам,че сте доста осведомена за банатските българи по света,искам да Ви попитам знаете ли някакав сайт,който да ни информира за банатските българи в села Иваново?Много ми е интересно как живеят те и ще сам Ви много благодарна ,ако ми помогнете.
Знам че сте много заета,но наистина ще сам Ви много признателна.Искам сащо така да ви кажа,че това което правите е много хубаво,ВИЕ сте наистина човекът,който е помотнал,помага и да се надяваме ще помага за да се запазят банатските традиции.

Falmis каза...

Здравей, анонимна почитателко на банатските българи,

Нали си наясно по въпроса с анонимките в този блог? Ако не знаеш как да си напишеш името, попитай някого (може и мен, на много места вече съм си публикувала тук e-mail-а и можете да ми пишете директно), но следващия път се появи с името си, за да общуваме нормално, моля те. С хвалби по мой адрес няма да постигнеш добър ефект, а само с откритост и честност...

По въпроса за сайта за банатските българи в Иваново - няма такъв засега. И то защото няма интернет в нашите села в Сърбия, което е голям проблем. Чакат да им прекарват оптичен кабел и тогава вече ще може да се комуникира с тях, но засега ситуацията е тежка.
Надявам се да се появи и човек, който да направи и сайт после, но засега можеш да видиш репортажа от моето гостуване там през октомври - намери го в блога за съответния месец - има няколко публикации с много снимки и поне бегла представа ще можеш да си изградиш.

Анонимен каза...

Здравейте, Светлана! На входа на читалището преди концерта имаше определено място за дарения. Какво стана - набраха ли се такива, показаха ли банатските българи , че са щедри?

Falmis каза...

Събраха се 37,21 лв. Оказа се, че много хора не са видели кутията за дарения... Явно ще трябва да си искаме по-явно, но всички се учим още...

Анонимен каза...

Искам да поздравя и благодаря на всички, които помогнаха с отделеното време, вниманието, търпението и положените усилия за да бъде осъществен този празник. Вижда се, че има още по какво да се работи но с труд и постоянство ще станем още по - добри.
Пожелавам още повече успехи, аплодисменти и усмивки!

Анонимен каза...

Браво на всички и малки и големи,празника ВИ е прекресен. Познавам момичето което посреща гостите Поля Стоянова едно слънчево и много добро дете.Щастлива съм че познавам цялото й семейство съседи сме в Бърдарски геран.От тях научихме-аз и моят съпруг, много неща за Банатските българи.Горда съм че имам къща във вашето село.Срещам се с много хора(имаме верига закусвални)в София но там като чели човечността е одавна изчезнала от хората.ПОЗДРАВЛЕНИЯ за концерта най-много на Поли.