23 март 2008 г.

Хърватският посланик в Бърдаре

Днес се поздравявахме с „Христос възкръсна!”. Независимо, че за някои това не значи кой знае какво – такава е традицията.
На Великден селото ни прелива от хора. Всички се прибират, за да са при близките си и да се видят с приятели и роднини.

Един важен гост уважи поканата на фондация „Блажени Евгени Босилков” в лицето на проф. Иван Калчев – хърватският посланик в България посети Бърдарски геран, участва на литургията и разгледа забележителностите на селото.

Негово Превъзходителство г-н Дражен Вуков Цолич и съпругата му Деворка Цолич бяха на частно посещение в Бърдарски геран, а гостоприемният домакин бе г-н Никола Мичев.
От името на общинското ръководство присъстваха г-н Георги Узунов, зам.-кмет по бедствия и аварии и г-н Петър Петров, зам.-кмет по икономическите въпроси. Разговорите бяха изключително плодотворни, защото установихме толкова вече съществуващи връзки между България и Хърватия, че новото запознанство само продължава традицията.


В енорията в Бърдарски геран от 2000 г. да 2005 г. работеха монахини от обществото на Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула, с централно седалище Загреб, та връзката ни с Хърватия минаваше през храма.
Днес г-н Дражан Цолич ни разказа как е научил, че известната хърватска пианистка Дора Пеячевич (XIX век) е всъщност българка и потомка на рода на Парчевич от Чипровци. Светът е малък и днешната „разходка” по време на разговора от Бърдаре до Загреб, през Виена и Чипровци за пореден път доказа, че ако има воля за сътрудничество, прегради не съществуват.


3 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте госпожице Караджов!
Извинявайте,че това което ще Ви попитам не е сварзъно с темата.Бих искала,ако можете да ми дадете малко повече информация сварзана с предстоящото събитие-пътуването до Бишнов.Бихте ли могли да ми кажете ,колко ще струва това пътуване на хората,който не са част он танцувия състав,колоко дни ще бъде престоя там,ще има ли и други гости в Стар Бешенов

Анонимен каза...

Здравейте!Радвам се че има такав блог в който всеки може да изкаже своето мнение.По този повод искам да кажа колоко много се възхищавам на настоящата ни кметица.За мен госпожа Спасова е един великолипен учител.Тя е просото неповторима.Горда съм че имах възможността да ми преподава и никога няма да забравя дългите и отегчителни уроци по история в 6 клас,които тя превръщаше в интересна приказка,и след това сядах вкъщи да ги уча с удоволствие.Никога няма да забравя неповторимото и чуство за хумор-винаги се шегуваше и беше в настроение.Незнем как го правеше да бъде едновременно строга и в същото време така веселаВинаги с нетърпение очаквах ненйните часове.Искам да кажа на всички хора от село че направиха правилния избол като гласуваха за нея.Тя ще успее аз съм сигурна в това.Госпожа Спасова е просто номер едно,тя е върха.Дано успее да съживи село и всички да са доволно.

Falmis каза...

Пътуването до Бешенов от 29 до 31 март е само за самодейния състав.
Други хора от Бърдаре няма да има.

А другото пътуване за 20 април е срещу заплащане - 100 лв. на човек, в което влизат пътя и митнически такси. Сумата е определена примерно, може и да възникне нещо непредвидено.
Тръгване от Бърдаре на 18 април, а от Бешенов на 21 април. Пишете си името и ми се обадете, ще Ви обяснявам повече...