15 януари 2008 г.

„Да иззими, пък тогава…”

Днес този израз беляза деня ми. Чух го по телефона от един българин в Търговище, но не нашето, а онова оттатък, в Румъния…
От известно време вървя по следите на една легенда и понеже не се справям сама, моля за помощ всички, които имат някаква информация по въпроса и биха искали да съучастват в едно родолюбиво дело.

Случайно при един разговор в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) ми казаха нещо много любопитно - в няколко села в Румъния има легенда, че са преселници от Бяла Слатина. Тръгнах по следите на тази легенда и тя ме доведе до един българин в Букурещ, г-н Тодор Арангел, който потвърди информацията. Не било легенда – истина е!!! (Това на пръв прочит, после се оказа, че имало съмнения, та затова отново дълбая по темата…)

В селата Baleni Sarbi и Puntea de Grechi, окръг Дъмбовица, и в един от кварталите на Търговище (градът е с 89 000 жители), който се казва „Матей Воевод” има преселници от Бяла Слатина.
Всички са българи по произход, говорят български диалект, и сред по-старите има запазено знание, че дедите им са тръгнали от Бяла Слатина по време на руско-турските войни 1812-1813 и 1828-1829 г.

Baleni Sarbi е община по пътя към Търговище, по данни на информатора ми – в селото българите са към 4 000 души. А по пътя от Бяла Слатина, през Дунава, почти отсреща има град, наречен Слатина, после от него като се тръгне на изток се стига до тези села. Явно пътят е минавал така и е оставял имената на селата…
Отлични градинари са, имат български дружества, членуващи във федерацията „Братство” на българските дружества в Румъния. Имат и детски танцови и певчески състави, които изпълняват български фолклор, освен румънски.

„Балени” идва от името на воеводата, който ги е подслонил, като са бягали от турците, а „сърби” – защото като са ги търсили преследвачите, воеводата, за да ги скрие, е казал, че са сърби и така ги спасил.

Понеже от 1 януари съм главен експерт „Връзки с обществеността” към община Бяла Слатина, към която е и Бърдарски геран, а съм изкушена от проблемите на българите „отвъд”, естествено беше да се хвана за тази легенда и да поразмърдаме малко нещата.
Банатските българи в Бърдарски геран са силни, защото постоянно поддържат връзки със своите роднини в Румъния и Сърбия. Подобно самосъзнание липсва на хората в Бяла Слатина. Имат нужда да вдигнат малко погледа си и да се научат да виждат и другите "отвъд", особено пък ако са плът от плътта им и кръв от кръвта им.

Тръгнах по следата с активната помощ на г-н Йордан Колев от Държавната агенция за българите в чужбина към Министерски съвет. Преминах през срещнатото предубеждение сред букурещките българи да не се помага на банатските българи, защото били „против православните в Румъния”.
Обратът в отношението дължа на застъпничеството на един стар приятел в Букурещ – Димитър Марков, българин католик от Чопля (сега квартал на Букурещ), който никога не ме забравя, въпреки моето непостоянство…(пак католик, ама какво да се прави…)

Днес обаче пак ударих на камък с поредния българин в Румъния, който чака „да иззими”, пък тогава ще сме видели какво да правим… Е, ние сме упорити и ще продължим. И преди да пукне пролеттта все се надяваме да се доберем до нещо под снега…


P.S. Два часа след като публикувах горния текст, на адреса ми в gmail.com пристигна документ от румънския Национален статистически институт с пълната демографска картина и описание на населението в окръг Дъмбовица през 2002 г. - 294 страници в pdf-формат на румънски език. Неизвестният изпращач има интересно име - Balgarin Banat. Сърдечно му благодаря!
Сега остава да се преборя с румънския...
Публикуване на коментар