31 януари 2008 г.

Нов общински вестник

В община Бяла Слатина от вчера започна пътя си към читателите нов общински вестник. Нарича се „Вестител” и можете да го четете и в интернет. Още се учим да администрираме със свои сили сайта и затова с доста неща се борим в движение, но се надяваме читателите да ни простят. Правим го с желание всички да имат достъп до случващото се в общината, а със сигурност ще станем и по-опитни с течение на времето.

Аз съм главен редактор на вестника, но не бих могла да направя нищо без чудесния екип около мен – все хора, които с желание и надежда за промяна се заеха да сътрудничат в това дело.
Ето и уводната ми статия от първия брой, а всички други новини ще следите постоянно на горепосочения адрес в интернет:

Да вестиш промяната

Явно нуждата от огласяване на живота в общината е назряла до такава степен, че дори името на изданието ни дублира семантиката на „вестник”. Вестителят е с особени функции – някой или нещо, идващо от другаде, за да ни отвори очите, да ни предаде знание, да ни покаже какви сме, защо сме такива и какви трябва да бъдем. Ако потърсите къде се използва думата, ще забележите, че тя е най-често срещана в света на духовното – митология, религия, поезия… Обществото ни болезнено усеща, но не винаги оформя с думи, това осуетено влечение на душите ни към вечните ценности, които са толкова далече от ежедневието, оплетени в сивотата на безпътицата, в трънаците на бедността и липсата на изход, закрити от очите ни от завесите, който спускаме ние самите. Затворени вътре в самотата на сърцето, мракът пред очите ни заплашва да погълне живота ни, нас, децата ни, света, който обитаваме.

В България има още едно издание с такова име – „Вестител” се казва и списанието на Националното читалище на слепите в България и се издава на релефната азбука за слепи. Символично е, че болшинството от запитаните при избора на име на нашия общински вестник, посочиха същата дума. Ние имаме виждащи очи, но така ли е със сърцата ни? Една от задачите на вестника ни ще е да покажем на света какво правим, как живеем в общината, но най-вече да „се видим” ние самите докъде сме по пътя.

По идея на кмета на общината г-н Венцислав Василев в началото на януари започна офанзива по организиране издаването на вестник. В него ще намерят място проблемите на всички населени места в общината и ще бъде начин за една по-добра комуникация и опознаване както между отделните хора, така и между институциите. Петнадесетте селища малко се познават едни други, а по-голямата част от тях са направо неизвестни извън границите й. Целта е да създадем, всички заедно, условия за по-добра видимост на ставащото в общината ни и със съвместни усилия да я превърнем в по-добро място за живеене.

Създавайки свой общински вестник ще имаме възможност ние първи да даваме информация за ставащото при нас, да показваме на всички кои сме, какво правим, в какво успяваме и не на последно място, в какво се проваляме, защото признатите грешки са гаранция за изявено желание за промяна и вървене в правилната посока – честно и с открито лице.

Съвсем скоро ще стартира и сайт на вестника (www.vestitel-bsl.com ), който ще може да бъде четен от цял свят в интернет. Ще се обновява постоянно с новини, а на хартия ще излиза веднъж на две седмици в този вид, който сега държите в ръцете си, с избрано от публикуваното в сайта, за тези, които не ползват интернет.

Разчитаме на сътрудничеството на всички жители на общината, защото сами не можем да направим много. Ако липсва Вашата подкрепата, опитът ни да огласим и осветим живота ни ще се превърне в поредната неуспешна инициатива. Всичко, което правим, го правим за тези, които са част от нас и продължават да живеят на територията на общината въпреки трудностите, но и за тези, които потърсиха и намериха пътя си навън – из България или по широкия свят. Не е толкова важно къде живееш, ако сърцето ти е тук, в родния дом, и се стараеш да помогнеш, да съдействаш, да отнемеш поне малко от тежестта, налегнала душите ни…

Да вестиш промяната не е лесно. Да отстояваш и да се бориш за нея също. Можем да се справим, всички ние, само ако сме единни и заедно изминем дългия път на нашето пробуждане.
Публикуване на коментар