21 януари 2008 г.

Детският дом в Бърдарски геран

В събота бях на гости на децата от Дома. Поводът не бе случаен – исках да снимам и да разкажа и покажа на всички как живеят те сега.
Работила съм в тази институция от 1997 до 1999 г. като възпитател, но тогава все още Домът се помещаваше в сградата на бившия манастир на сестрите бенедиктинки. От тук започна пътят ми след университета и ме сблъска с „живота” лице в лице… Помня лошите битови условия, студа през зимата, бедността, при която живееха.
Сега вече няма и следа от това нещо. Децата, 60 на брой, са настанени в част от празната вече детска градина и живеят при европейски стандарти и то благодарение на голям брой дарители. В края на октомври 2007 г. те влезнаха в новия си дом, а ремонтът на сградата продължи общо една година.
От Японското посолство за целта бяха получени 50 029 евро, с които е направен ремонт на сутерена – кухня, столова, пералня, сушилня, складове, стая за персонала. Ламинатът в цялата сграда също е от парите от посолството.
От Фонд „Социално подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика бяха получени 54 950,56 лв. От собствени средства на община Бяла Слатина бяха заделени 54 890,32 лв. Парите от тези две места бяха използвани за ремонт на част от първия и целия втори етаж на сградата. Преградени бяха големите помещения и обособени три самостоятелни групи, всяка от които разполага с една голяма всекидневна, четири спални, бани, тоалетни, умивални, гардеробно помещение. Изцяло бе сменена и парната инсталация.
Един постоянен приятел на децата в Детския дом са работниците от АЕЦ Козлодуй. Всяка година там текат инициативи за събиране на дарения и хората се отзовават с отворени сърца, а една част от тях вече е приела грижата за децата като своя собствена. През 2004 г. АЕЦ и фирма „Емона” дарява 59 000 лв. за санирането на сградата и новата дограма. По-късно със събраните от работниците в Централата 20 000 лв. бяха закупени щорите за всички прозорци и част от мебелите.
От различни дарители са новата голяма готварска печка, пекарната, трите автоматични перални. Заложна къща „Монарх” закупи спалното бельо за всички деца. Мебелите за стаите пък бяха закупени от бюджетни средства.
От фондация „Надежда” в София на 20 януари 2008 г. пристигнаха съдомиялна и сушилня за дрехи.
Децата от Детския дом в Бърдарски геран вече имат добри условия за живот. Сега остава да осъзнаят какво са направили за тях толкова много хора и да променят отношението си към живота, да започнат да учат по-старателно, да бъдат по-добри и послушни, да намерят сили да вървят напред, въпреки всичко, през което са минали досега. Защото трудът никога не отива напразно. Някога, вече излезли от селото ни, ще осъзнаят, че техният единствен дом е бил в Бърдарски геран и ще се връщат често в мислите си отново със сълзи на очи. Както го правят вече толкова много излезли от тук деца…


Публикуване на коментар