16 януари 2008 г.

Нова книга за българското присъствие в Букурещ

За тези, които не знаят кой е Лука Велчов, тепърва предстои да се запознаят с един интересен човек. Той е банатски българин, родом от Стар Бешенов, но свързва живота си с Букурещ като дългогодишен учител по румънски език там. Завършил е средното си образование в българското педагогическо училище “Христо Ботев”, което е съществувало до преди половин век в румънската столица.

Че раздвижването на пластовете сред българите в Букурещ се дължи отново на банатските българи, не е тайна за никого, въпреки споровете през всички тези години. На 31 декември 1989 г. по инициатива на Лука Велчов в двора на българската православна църква в Букурещ се събират група родолюбиви интелектуалци – ученици и учители в закритото някога българско училище и решават да основат Българско дружество.

Поводът да говорим по тази тема е новата книга на Лука Велчов в съавторство с Лучия Керчова–Пъцан - „Букурещ – места и личности на българската емиграция през Възраждането”, издадена с помощта на община Златарица (България), колкото и странно да звучи това…

А защо точно той разказва за българските места в румънската столица? Ами защото някой трябва да разкаже историята на безпаметството и безхаберието, за разрушаването и бездушието, за болката от съсипаното и от пропуснатите възможности. Кой да направи това, ако не някой от тези, които започнаха всичко преди толкова години и който все още милее за българското…

Официалното представяне на книгата в София ще бъде на 24 януари от 17,30 ч. в зала „Надежда” на Столична библиотека. Заповядайте! Аз ще бъда там и ще разкажа след това по-подробно както за книгата, така и за събитието с текст и снимки.

Няма коментари: