17 януари 2008 г.

Покана за молитва

Днес получих писмо от Рим. Семинаристът от нашата епархия Койчо Димов, който завършва през юни и се връща да работи в България, ни приканва да участваме в една обща молитва за нашия Папа Бенедикт XVI. Ето писмото и нека инициативата на Койчо да не остане без последователи:

"Драга Светлана, Фалмис!

Пиша ти от Рим, в този тревожен момент, когато (както вече предполагам, че знаеш), бе направен чудовищен опит за атентат срещу Истината, и следователно срещу самата личност на Христос от псевдо-интелектуалците на "Ла Сапиенца", които не позволиха на Светия Отец Папата да присъства и да отправи своето слово към най-големия университет в Европа, основан от Папа Бонифаций VIII, в които учат около 140 000 студенти, от които една нищожна група, подстрекавани от 67 преподаватели по физика не дадоха право на папата да присъства лично и да говори...

Трагедията от този истински атентат, който може да се мери с атентата срещу Йоан Павел II, носи много мъка и огорчение в християнските души. Ако в един университет има толкова голяма, екстремна нетолерантност, че даже се отхвърля диалога, онзи dia-logos, които от времето на Платон е пътят към Истината, която всички ние търсим, следователно се отхвърля самата Истина, и също свидетелството за Истината, а Светия Отец Папата, който като глава на Светата църква, свидетелства Христос, следователно бяхме свидетели на един жалък, истински атентат, плод на интелектуалните "талибани", и то в сърцето на християнския свят, в Рим. но дори, ако се абстрахираме от факта, че Бенедикт XVI е глава на Светата Католическа Църква, 265 приемник на Свети Петър, и епископ на Рим, не е неизвестен факта, че неговата личност е сред най-културните хора на земята, а миналата година попадна в списъка сред 10-те най-интелектуални хора на земята.

Нека да се молим за Папата, и да участваме, макар и от разстояние, във всяка енория следващата неделя, единени с него, да откликнем на призива на италианските епископи, които призоваха всички християни да се стичат на площад "Свети Петър" за молитвата "Ангел Господен" идващата неделя, но срамът за Италия не би могъл лесно да се измие!

Поздрави от мен на всички познати от Бърдаре, на отец Асен, моля се за всички вас, не знам дали отец Асен не е получил едно писмо от нашата семинария в Рим, изпратих го на него, въпреки, че не произхождам от енория "Свети Йосиф" на Бърдаре.

С молитвени благопожелания: Койчо Димов"

Няма коментари: